Lokaal, handgemaakt porselein

De werkplaats van Basalt

balen porseleinklei, werk in uitvoering, eindeloze rijen bekers en planken met borden en schalen. Ovenmateriaal, glazuren en engobes, de grondige lucht van drogende klei…

Echt een keramiekatelier…

Het vervaardigen van een product heeft nogal wat voeten in de aarde. Eerst moet de klei gekneed worden, bolletjes op maat voor het gewenste product, en de plankjes geschoond worden waarop gedraaid wordt. Het verse product moet enige tijd drogen waarna het afgedraaid wordt en weer moet drogen.

Het schilderen

Voor het schilderen moeten de spullen eerst gesponsd worden anders pakt de engobe verf niet goed. Door het schilderen met engobe op de rauwe scherf heb je als schilder een grote vrijheid. Je kan laag over laag schilderen, sjablonen, krassen en eventueel alles weer verwijderen en opnieuw beginnen.

In de oven

Het stoken van de gasoven is een hoofdstuk apart. Voor elke stook wordt de oven van binnen opgebouwd en erna weer afgebroken. Dit omdat met de eerste, de bisquitbrand, het materiaal in en tegen elkaar mag staan. Bij de glazuurstook, op 1270 graden, moet er ruim afstand zijn tussen de vormen, opdat het glazuur gelijkmatig kan uitsmelten. Een stook duurt 24 uur!

Het produceren van porselein tot de eindfase in de winkel is een ongelofelijk arbeidzaam proces. Door de hoge toegevoegde waarde qua kwaliteit, originaliteit en het op de klant gericht kunnen werken, blijft het mogelijk voor Basalt om ook nog anno 2010 voor u te produceren.

 

Kom gerust eens kijken in de werkplaats hoe dit alles in zijn werk gaat, of bekijk alvast de video’s.

Thomas de Roo
Basalt

Scroll naar boven